Αστρολογία


ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ "ΖΩΔΙΑ";

 

ΜΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΑΠΛΗΣ ΕΞΗΓΗΣΗΣ ΤΗΣ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑΣ

Για να γίνει καλύτερα κατανοητή η απάντηση, χρειάζονται κάποιες στοιχειώδεις γνώσεις σχετικά με την ουράνια σφαίρα, τις οποίες παραθέτουμε στη συνέχεια (όποιος είναι εξοικειωμένος με τις έννοιες, μπορεί να τις παραλείψει).

Οτιδήποτε βλέπουμε να κινείται στον ουρανό, φαίνεται να κινείται γύρω από τη Γη (για αυτό άλλωστε και οι αρχαίοι Έλληνες θεωρούσαν τη Γη κέντρο του Σύμπαντος). Για το λόγο αυτό έχει αναπτυχθεί και η ιδέα της Ουράνιας Σφαίρας.

Πρόκειται για μια σφαίρα με άπειρη ακτίνα, στο κέντρο της οποίας βρίσκεται η Γη, ενώ στην επιφάνειά της φαίνονται «κολλημένα» τα αστέρια. Πάνω σε μια σφαίρα μπορούν να οριστούν Μέγιστοι Κύκλοι, δηλαδή κύκλοι με κέντρο ίδιο με αυτό της σφαίρας.

Τα διάφορα συστήματα ουρανίων συντεταγμένων που χρησιμοποιούν οι αστρονόμοι ορίζονται με βάση συγκεκριμένους μέγιστους κύκλους της ουράνιας σφαίρας (όπως εδώ στη Γη ορίζουμε ότι ο ισημερινός είναι ο μέγιστος κύκλος που ορίζει, σε συνδυασμό με το μεσημβρινό του Γκρίνουϊτς, το γνωστό σε όλους σύστημα συντεταγμένων). Ο μέγιστος κύκλος που μας απασχολεί εδώ λέγεται Εκλειπτική (προσοχή: δεν έχει καμία σχέση με την «ελλειπτική» ή οτιδήποτε σχετικό.

Η λέξη προκύπτει από την «έκλειψη», αφού πάνω στην εκλειπτική συμβαίνουν οι εκλείψεις σελήνης και ηλίου).

Η εκλειπτική είναι η φαινόμενη τροχιά που διαγράφει ο Ήλιος στον ουρανό σε διάστημα ενός έτους. Φυσικά, η Γη είναι αυτή που περιστρέφεται γύρω από τον Ήλιο και όχι το αντίστροφο! Καθώς όμως η θέση της Γης στην τροχιά της αλλάζει, ο Ήλιος φαίνεται να κινείται δια μέσου των απλανών αστέρων (οι οποίοι λέγονται «απλανείς» ακριβώς επειδή δεν «πλανώνται» στον ουρανό, δηλαδή δεν κινούνται  αντίθετα από τους «πλανήτες»).

Με άλλα λόγια, αυτό που αλλάζει είναι η προβολή της θέσης του Ήλιου στην ουράνια σφαίρα.

Μπορείτε να δείτε πώς αυτό συμβαίνει, αν τοποθετήσετε μια λάμπα στο κέντρο του δωματίου και γυρίσετε αργά γύρω από αυτήν. Θα δείτε ότι η λάμπα φαίνεται να κινείται ως προς τα αντικείμενα του δωματίου(καθώς γυρίζετε, η λάμπα φαίνεται να περνά μπροστά από το παράθυρο, μετά από την πόρτα, τους τοίχους κ.ο.κ.).

Μετά από ένα έτος, η Γη βρίσκεται στο ίδιο σημείο της τροχιάς, όπου βρισκόταν ένα έτος πριν, και κατά συνέπεια, ο Ήλιος έχει επίσης διαγράψει ένα κύκλο εν μέσω των απλανών αστέρων.

Καθώς το επίπεδο της τροχιάς της σελήνης και των πλανητών είναι σχεδόν ίδιο με αυτό της Γης, οι πλανήτες και η Σελήνη κινούνται επίσης κοντά στην εκλειπτική, και δεν απομακρύνονται περισσότερο από 9 μοίρες εκατέρωθεν αυτής.

Η ζώνη που ορίζεται κατ’ αυτό τον τρόπο ονομάζεται Ζωδιακός Κύκλος.

Οι αστερισμοί που βρίσκονται κατά μήκος της εκλειπτικής ονομάζονται Ζωδιακοί Αστερισμοί και είναι τα περίφημα «ζώδια».

Πρέπει να τονίσουμε ότι σήμερα ορίζονται 88 συνολικά αστερισμοί, από τους οποίους οι 12 «τυχεροί» που βρίσκονται επί της εκλειπτικής, ονομάζονται ζωδιακοί(οι αρχαίοι Έλληνες έδωσαν ονόματα σε 48 από τους σημερινούς αστερισμούς, οι οποίοι είναι και οι ορατοί από την Ελλάδα, ενώ με πρώτο τον Ίππαρχο(200π.Χ.) συνέταξαν καταλόγους με τα αστέρια κάθε αστερισμού).

Οι ζωδιακοί αστερισμοί ήταν γνωστοί από την αρχαιότητα, και μάλιστα έχουν ονόματα μυθικών προσώπων(π.χ. Δίδυμοι), ζώων(π.χ. Ταύρος) και αντικειμένων(π.χ. Ζυγός). Πίσω από κάθε όνομα κρύβεται μια ενδιαφέρουσα ιστορία, η οποία όμως δεν είναι αντικείμενο του άρθρου μας.

Τα ονόματα των ζωδιακών αστερισμών(πασίγνωστα στους αστρονομικούς, αλλά και αστρολογικούς κύκλους) είναι, με τη σειρά κατά την οποία ο Ήλιος διέρχεται από αυτούς: Κριός, Ταύρος, Δίδυμοι, Καρκίνος, Λέων, Παρθένος, Ζυγός, Σκορπιός, Τοξότης, Αιγόκερως, Υδροχόος και Ιχθύες.

Μπορούμε πλέον να απαντήσουμε σε ένα κρίσιμο ερώτημα: Ποιο το νόημα της ύπαρξης των ζωδιακών αστερισμών;

Από αστρονομικής άποψης, οι αστερισμοί ορίζουν ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο μπορούμε να παρατηρήσουμε τον Ήλιο, τη Σελήνη και τους πλανήτες. Δεν θα δείτε π.χ. ποτέ τον Άρη στη Μεγάλη Άρκτο, γιατί αυτή δεν είναι ζωδιακός αστερισμός. Κατά τα άλλα, πρόκειται για απολύτως «φυσιολογικούς» αστερισμούς χωρίς κάποια ιδιαίτερη «μαγική» ιδιότητα.

Είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι αστρολόγοι δεν έχουν δει ποτέ τους τον Τοξότη στον ουρανό, αντίθετα από τους αστρονόμους.

Εξαιτίας της κίνησής του κατά μήκος της Εκλειπτικής, ο Ήλιος φαίνεται να περνάει από τον ένα ζωδιακό αστερισμό στον άλλο, μένοντας στον καθένα για ένα μήνα περίπου. Συνεπώς, όταν κάποιος είναι «Τοξότης» στο ζώδιο, αυτό πολύ απλά σημαίνει ότι την ημέρα της γέννησής του ο Ήλιος βρισκόταν στον αστερισμό του Τοξότη.

Οι αστρολόγοι πιστεύουν ότι αυτό το γεγονός μπορεί να καθορίσει ολόκληρη τη μετέπειτα ζωή μας, αφού ένας «Σκορπιός» συμπεριφέρεται διαφορετικά από ένα «Τοξότη». Μάλιστα γράφουν και ωροσκόπια για κάθε ζώδιο.

Βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούν αυτά που διαβάζουμε να καθορίζουν καθημερινά την ζωή μας. Σίγουρα κάποια γεγονότα μπορεί να συμβούν η απλά να τα προσαρμόζουμε στα δικά μας δεδομένα.

Παρατηρούμε πολλές φορές ότι δυο Ταύροι η δυο τοξότες δεν είναι ίδιοι χαρακτήρες και αυτό γιατί όλα τα ζώδια έχουν 1- 3 χαρακτηριστικά γνωρίσματα ίδια. Όμως να θυμάστε ότι ο κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και την ώρα που γεννιέται δημιουργείται ο αστρολογικός του χάρτης και η πορεία των πλανητών του. Από εκεί και ανάλογα με τον τόπο γέννησης βγαίνει ο χαρακτήρας του ανθρώπου και η πρόβλεψη της ζωής του.

Παρ’ όλα αυτά, προσωπική μου άποψη, είναι σημαντικό να προσθέσουμε ότι στην πορεία της ζωής μας επηρεάζει άμεσα η οικογένεια μας και φυσικά εμείς οι ίδιοι.

Να θυμάστε αυτό το τελευταίο από εμένα, ότι όλοι εμείς οι άνθρωποι έχουμε το Θείο δώρο του Θεού την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΒΟΥΛΗΣΗ που αυτό σημαίνει ότι είμαστε ικανοί να αλλάξουμε την ζωή μας. Φτάνει να έχουμε θέληση και πίστη.  Η δύναμη ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΣΑ ΜΑΣ.!

H αστρολογία έχει περιγραφεί ως τέχνη, επιστήμη, σύστημα, φιλοσοφία, ακόμα και απάτη. Είναι ένα αρχαίο δημιούργημα που επιβίωσε ως τις μέρες μας, αποκτώντας στη μακρόχρονη αυτή πορεία τόσο πιστούς φίλους όσο και πολέμιους.

Οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν ελάχιστα πράγματα για την ουσία της αστρολογίας. Πολλοί, όμως, είναι εκείνοι που τη συμβουλεύονται για να αντιμετωπίσουν την καθημερινότητά τους και να λάβουν σημαντικές αποφάσεις σε επαγγελματικό, προσωπικό ή οικονομικό επίπεδο.

Η αστρολογία δεν έχει σκοπό να υποκαταστήσει την ευφυΐα, την εργατικότητα και τη γνώση. Είναι, όμως, ένας πολύτιμος βοηθός και σύμβουλος στο ταξίδι της ζωής, γιατί μας βοηθά να κατανοήσουμε βαθύτερα τον εαυτό μας και τους άλλους, να βελτιωθούμε ως άτομα και να γίνουμε όσο το δυνατόν πιο ευτυχισμένοι.